novembra 29, 2017

Hady žijúce na Slovensku

Vo voľnej prírode sa možno na Slovensku stretnúť hneď s niekoľkými druhmi hadov, no iba jeden je jedovatý. 

Užovka Obojková

Užovka obojková (Natrix natrix) známa aj pod starším názvom ako užovka obyčajná . Charakterizujú ju dva žlté, polmesiačikovité útvary za hlavou. Farbu tela má hnedú, sivú, alebo olivovozelenú s tmavšími škvrnami pozdĺž tela, no môže mať aj čisto čierne sfarbenie. Dorastá do dĺžky maximálne 150 cm. Vyskytuje sa v blízkosti vlhkých a podmáčaných miest, močiarov, okrajov jazier, potokov a riek. Aktívna je počas dňa. Loví najmä obojživelníky, ryby, ale nepohrdne ani drobnými hlodavcami a hmyzom.




Užovka Hladká

Užovka hladká  (Coronella austriaca) je had menšieho vzrastu, dorastá do dĺžky len 50 až 70 cm. Je charakteristická sivým sfarbením, s kresbou tvorenou bodkami, ktoré sa môžu na chrbte spájať, čím pripomína vretenicu. Živí sa najmä inými plazmi – jaštericami, slepúchmi, ale aj inými druhmi hadov, nepohrdne ani hlodavcami a bezstavovcami.







Užovka Fŕkaná

Užovka fŕkaná  (Natrix tessellata) sa vzrastom a spôsobom života podobá užovke obojkovej, no je agresívnejšia. Telo má štíhle, sploštené zo strán, s dlhým chvostom. Dorastá až do dĺžky 100 cm. Je sivej, až olivovozelenej farby, škvrny na tele prechádzajú do šachovnicového alebo priečnepruhovaného vzorovania.







Užovka Stromová

Užovka stromová (Zamenis longissimus) je náš najdlhší had. Dorastá do dĺžky až 200 cm. Stavbou tela je to štíhly a svalnatý had s úzkou hlavou. Dospelé užovky stromové majú olivovohnedé, sivožlté alebo čiernohnedé sfarbenie tela, bez škvŕn. Brušnú časť majú žltej farby. Užovka stromová obýva najmä teplé a slnečné oblasti v svetlých lesoch, krovinách. Živí sa drobnými hlodavcami, ale i vtákmi a plazmi. Veľmi obratne šplhá po stromoch a to i na zvislých plochách.



Vretenica Severná

Lat. Vipera berus. Je to jediný, na Slovensku žijúci jedovatý had. Jej jed je vysoko toxický, no nedokáže ho vytvoriť v dostatočnom množstve na usmrtenie  zdravého dospelého človeka. Vretenica dorastá do dĺžky 80 cm, telo má kratšie a zavalité. Na chrbte má charakteristický kľukatý vzor. Nájdeme ju na lúkach, pasienkoch, v porastoch čučoriedok a brusníc, v okolí lesných potokov, opustených kameňolomoch, na kamenistých stráňach, ale aj horských lúkach. Jej potravu tvoria hlodavce, obojživelníky, jašterice, ale aj vtáctvo.

zdroj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára