novembra 29, 2017

Hady všeobecne

 Hady


Hady  sú podrad radu jašterovité. Patria doň beznohé plazy s dlhým, valcovitým, šupinami pokrytým telom. Väčšina ľudí si myslí že hady sú slizké ale opak je pravda. Na svete existuje približne 2 900 druhov hadov.
Hady majú 5 rozličných štýlov pohybu 
  1. Lineárny pohyb       
  2. Bočný pohyb (had sa opiera o nerovný terén)   
  3. Harmonikový pohyb (had sa odráža) 
  4. Bočné vlnenie (v piesku)       
  5. Plachtenie vzduchom (stromové hady)


Delenie

Delíme ich na :
  • ŠKRTIČE - patria tam napr. anakondy, pytóny, užovky, veľhady, ..
  • JEDOVATÉ - patria tam napr. vretenice, kobry, tajpani, štrkáče, krovinári, ...
Jedy jedovatých sa delia na:

  •   jed Neurotoxín: je jed pôsobiaci na nervovú sústavu. Presnejšie povedané pôsobí na svalové zakončenia. Tento typ jedu pôsobí veľmi rýchlo. Obeť je paralyzovaná a vzápätí u nej dôjde k zadusenie, pretože sa zastaví dýchacie pohyby.
  • jed Hemotoxín: je to krvný jed, rozkladá krvné elementy. Nepôsobí tak rýchlo ako Neurotoxín, avšak na rozdiel od neho výrazne poškodí telo. Obeti spôsobí krvné výrony alebo zrazeniny, čím u nej následne dochádza k úmrtiu.



Rozmnožovanie


Hady sa rozmnožujú cez kloaku - spoločný vývod pre močovú, rozmnožovaciu a tráviacu sústavu. Vajcia hadov majú kožovitý obal. Väčšina hadov kladie vajcia, ale značné množstvo rodí živé mláďatá. Hady žijúce v miernom pásme sa obyčajne pária na jar. Druhy z tropického pásma sa rozmnožujú podľa množstva zrážok a niekedy majú dlhú rozmnožovaciu sezónu. Samce a samice sa navzájom vyhľadávajú pomocou chemických pachových stôp a dvorenie je zriedkavé. 

Telo a zmysly

Hady sú hluché a nemajú dobrý zrak, avšak vnímajú vibrácie okolia a dobre im slúžia ostatné zmyslové orgány. Počas aktivity nepretržite vystrkujú jazyk a skúmajú tak svoje okolie. Niektoré veľhady, pytóny a štrkáče majú termoreceptory, pomocou ktorých dokážu rozlíšiť aj malé zmeny teploty. Hady zvliekajú kožu naraz narozdiel od jašteríc. Hady majú viac ako 400 stavcov, ktorých nadväznosť vytvára veľmi pohyblivú kostru. Rebrá, hrudné stavce a prsná kosť tvoria hrudník. Zakrpatenú ľavú polovicu pľúc majú iba hady. 



Teraz by som Vám chcel niečo prezradiť na záver príspevku:

Titanoboa je najväčší doteraz známy had v dejinách planéty. Žil v období asi pred 58 až 60 miliónmi rokov a po vymiznutí dinosaurov sa stal najväčším suchozemským lovcom.



Ilha da Queimada Grande (prezývaný Hadí ostrov) je ostrov v Atlantickom oceáne pri pobreží Brazílie, 95 míľ od mesta Sao Paulo . Má rozlohu približne 43 hektárov. Hovorí sa, že tam žijú asi 4 hady na m2.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára