decembra 02, 2017

"Lietajúci had"

Zlatobojga zlatá


Bojga zlatá  (Chrysopelea ornata) je had z čeľade Užovkovité. Obýva pralesy Juhovýchodnej Ázie. Bojga je menší had, jeho útle telo meria na dĺžku okolo 120 centimetrov. Šplhá po stromoch vďaka silne kýlnatým šupinám na bruchu (Každá šupina má v strede výstupok). Druh je jedinečný tým, že dokáže plachtiť medzi korunami stromov. Keď bojga uvidí korisť, zoskočí z vetvy a vo vzduchu roztiahne svoje rebrá, takže sa z nej stane akýsi funkčný " klzák ", ktorý dokáže doplachtiť až do vzdialenosti 35 m. Bojga zlatá svoju korisť zabíja hemotoxínom , ten však na rozdiel od jej príbuznej Bojgi Africkej nie je smrteľný pre človeka. Potravu Bojgi zlatej tvoria hlavne rôzne jašterice.



takto bojga plachtí:

novembra 29, 2017

Hady žijúce na Slovensku

Vo voľnej prírode sa možno na Slovensku stretnúť hneď s niekoľkými druhmi hadov, no iba jeden je jedovatý. 

Užovka Obojková

Užovka obojková (Natrix natrix) známa aj pod starším názvom ako užovka obyčajná . Charakterizujú ju dva žlté, polmesiačikovité útvary za hlavou. Farbu tela má hnedú, sivú, alebo olivovozelenú s tmavšími škvrnami pozdĺž tela, no môže mať aj čisto čierne sfarbenie. Dorastá do dĺžky maximálne 150 cm. Vyskytuje sa v blízkosti vlhkých a podmáčaných miest, močiarov, okrajov jazier, potokov a riek. Aktívna je počas dňa. Loví najmä obojživelníky, ryby, ale nepohrdne ani drobnými hlodavcami a hmyzom.




Užovka Hladká

Užovka hladká  (Coronella austriaca) je had menšieho vzrastu, dorastá do dĺžky len 50 až 70 cm. Je charakteristická sivým sfarbením, s kresbou tvorenou bodkami, ktoré sa môžu na chrbte spájať, čím pripomína vretenicu. Živí sa najmä inými plazmi – jaštericami, slepúchmi, ale aj inými druhmi hadov, nepohrdne ani hlodavcami a bezstavovcami.







Užovka Fŕkaná

Užovka fŕkaná  (Natrix tessellata) sa vzrastom a spôsobom života podobá užovke obojkovej, no je agresívnejšia. Telo má štíhle, sploštené zo strán, s dlhým chvostom. Dorastá až do dĺžky 100 cm. Je sivej, až olivovozelenej farby, škvrny na tele prechádzajú do šachovnicového alebo priečnepruhovaného vzorovania.







Užovka Stromová

Užovka stromová (Zamenis longissimus) je náš najdlhší had. Dorastá do dĺžky až 200 cm. Stavbou tela je to štíhly a svalnatý had s úzkou hlavou. Dospelé užovky stromové majú olivovohnedé, sivožlté alebo čiernohnedé sfarbenie tela, bez škvŕn. Brušnú časť majú žltej farby. Užovka stromová obýva najmä teplé a slnečné oblasti v svetlých lesoch, krovinách. Živí sa drobnými hlodavcami, ale i vtákmi a plazmi. Veľmi obratne šplhá po stromoch a to i na zvislých plochách.



Vretenica Severná

Lat. Vipera berus. Je to jediný, na Slovensku žijúci jedovatý had. Jej jed je vysoko toxický, no nedokáže ho vytvoriť v dostatočnom množstve na usmrtenie  zdravého dospelého človeka. Vretenica dorastá do dĺžky 80 cm, telo má kratšie a zavalité. Na chrbte má charakteristický kľukatý vzor. Nájdeme ju na lúkach, pasienkoch, v porastoch čučoriedok a brusníc, v okolí lesných potokov, opustených kameňolomoch, na kamenistých stráňach, ale aj horských lúkach. Jej potravu tvoria hlodavce, obojživelníky, jašterice, ale aj vtáctvo.

zdroj:

Hady všeobecne

 Hady


Hady  sú podrad radu jašterovité. Patria doň beznohé plazy s dlhým, valcovitým, šupinami pokrytým telom. Väčšina ľudí si myslí že hady sú slizké ale opak je pravda. Na svete existuje približne 2 900 druhov hadov.
Hady majú 5 rozličných štýlov pohybu 
  1. Lineárny pohyb       
  2. Bočný pohyb (had sa opiera o nerovný terén)   
  3. Harmonikový pohyb (had sa odráža) 
  4. Bočné vlnenie (v piesku)       
  5. Plachtenie vzduchom (stromové hady)


Delenie

Delíme ich na :
  • ŠKRTIČE - patria tam napr. anakondy, pytóny, užovky, veľhady, ..
  • JEDOVATÉ - patria tam napr. vretenice, kobry, tajpani, štrkáče, krovinári, ...
Jedy jedovatých sa delia na:

  •   jed Neurotoxín: je jed pôsobiaci na nervovú sústavu. Presnejšie povedané pôsobí na svalové zakončenia. Tento typ jedu pôsobí veľmi rýchlo. Obeť je paralyzovaná a vzápätí u nej dôjde k zadusenie, pretože sa zastaví dýchacie pohyby.
  • jed Hemotoxín: je to krvný jed, rozkladá krvné elementy. Nepôsobí tak rýchlo ako Neurotoxín, avšak na rozdiel od neho výrazne poškodí telo. Obeti spôsobí krvné výrony alebo zrazeniny, čím u nej následne dochádza k úmrtiu.



Rozmnožovanie


Hady sa rozmnožujú cez kloaku - spoločný vývod pre močovú, rozmnožovaciu a tráviacu sústavu. Vajcia hadov majú kožovitý obal. Väčšina hadov kladie vajcia, ale značné množstvo rodí živé mláďatá. Hady žijúce v miernom pásme sa obyčajne pária na jar. Druhy z tropického pásma sa rozmnožujú podľa množstva zrážok a niekedy majú dlhú rozmnožovaciu sezónu. Samce a samice sa navzájom vyhľadávajú pomocou chemických pachových stôp a dvorenie je zriedkavé. 

Telo a zmysly

Hady sú hluché a nemajú dobrý zrak, avšak vnímajú vibrácie okolia a dobre im slúžia ostatné zmyslové orgány. Počas aktivity nepretržite vystrkujú jazyk a skúmajú tak svoje okolie. Niektoré veľhady, pytóny a štrkáče majú termoreceptory, pomocou ktorých dokážu rozlíšiť aj malé zmeny teploty. Hady zvliekajú kožu naraz narozdiel od jašteríc. Hady majú viac ako 400 stavcov, ktorých nadväznosť vytvára veľmi pohyblivú kostru. Rebrá, hrudné stavce a prsná kosť tvoria hrudník. Zakrpatenú ľavú polovicu pľúc majú iba hady. 



Teraz by som Vám chcel niečo prezradiť na záver príspevku:

Titanoboa je najväčší doteraz známy had v dejinách planéty. Žil v období asi pred 58 až 60 miliónmi rokov a po vymiznutí dinosaurov sa stal najväčším suchozemským lovcom.



Ilha da Queimada Grande (prezývaný Hadí ostrov) je ostrov v Atlantickom oceáne pri pobreží Brazílie, 95 míľ od mesta Sao Paulo . Má rozlohu približne 43 hektárov. Hovorí sa, že tam žijú asi 4 hady na m2.

novembra 09, 2017

Vitaj nový čitateľ

Ahoj, toto je môj nový blog


Milí čitatelia som rád sa že ste  klikli na moju stránku. Dočítate sa tu niečo z ríše hadov, čo ste napríklad nevedeli. Nezabudni sa pozrieť aj nabudúce:-) 

 

Všetky obrázky sú stiahnuté cez rozšírené vyhľadávanie a možne voľne používať alebo zdieľať.
Väčšina informácií bude z Wikipédie.