novembra 13, 2018

Pytón Zelený

Pytón Zelený


Pytón zelený (lat. Morelia viridis) je druh hada z čeľade pytónovitých. Vzhľadom aj správaním sa podobá na psohlavca zeleného
Morelia viridis má štíhle telo a výraznú zelenú farbu. Niektoré jedince ešte môžu mať žltú alebo červenú farbu. Dosahuje dĺžky 1,8 – 2,4 m. Na všetkých šupinách okolo úst sú priehlbiny s tepelnými senzormi.

Tento druh žije na Papue-Novej Guinei v Indonézii a v Austrálii. Pytón zelený odpočíva a loví rovnako ako psohlavec zelený: s telom obkrúteným okolo konára a s ovisnutou hlavou vyčkáva na korisť.Ich potrava sa skladá z malých cicavcov, hlodavcov, a niekedy plazovSamice kladú 6 – 30 vajec do dutín stromov alebo medzi epifytické rastliny. 
Mláďatá, ktoré majú svetložltú alebo niekedy aj červenú farbu, sa často stávajú obeťou dravých vtákov.





novembra 01, 2018

Pytón Ametystový

Pytón Ametystový

Pytón Ametystový (Morelia amethistina) je druh pytóna z čeľade hroznýšovitých. Vyskytuje sa predovšetkým v Indonézii , Papue-Novej Guinei a Austrálii. Obvykle dosahuje dĺžku okolo 3-5 metrov, podľa neoverených správ ale aj viac ako 7 metrov, čo z nej robí jedného z najdlhších hadov na svete.
Farba hada závisí na konkrétnom poddruhu, najčastejšie je ale zelenožltá, prípadne svetlo zelená, niektorí jedinci sú sfarbené viac do fialova - samotný prívlastok Ametystový  získal predovšetkým pre fialový lesk kože, pripomínajúci trblietajúci sa ametyst.
Najväčšie populácie pytóna ametysového žijú v Indonézii , s presahom do susednej Papuy-Novej Guiney. Odtiaľ sa rozšírila do Austrálie, kde obýva predovšetkým severnú časť krajiny u Torresového prielivu , a v okolí Yorkského polostrova. Rovnako ako príbuzný pytón mriežkovaný obýva tropické dažďové pralesy. Vyhľadáva miesta s dostatočnou vlhkosťou a prístupom k vodnej hladine, kde sa s obľubou kúpe.
Jej najbežnejšou korisťou sa obvykle stávajú vtáky , netopiere , krysy , vačice a iné drobné cicavce. 

Pytón Mriežkovaný

Pytón Mriežkovaný

Pytón mriežkovaný  (Broghammerus reticulatus) je nejedovatý had, ktorý obýva juhovýchodnú Áziu. Je to najdlhší zdokumentovaný had na svete – v roku 1912 zabili na ostrove Celebes (Sulawesi) pytóna, ktorý meral rekordných 9,76 metrov.Vyznačuje sa žltým alebo svetlohnedým telom s tmavými znakmi, ktoré pripomínajú mriežky (odtiaľ meno) a nápadnými jamkami s tepelnými senzormi pozdĺž čeľusti. Pytón mriežkovaný sa dožíva okolo 30 rokov.Je to najdlhší zdokumentovaný had na svete. Rekordný jedinec bol zabitý v roku 1912 na ostrove Celebes a meral 9,76 m. Pytón mriežkovaný je jeden z najťažších hadov na svete (ťažšia je asi len anakonda). Dosahuje váhy až 200 kg.Viac sa zdržuje na súši ako vo vode, hoci dobre pláva. Len zriedkavo sa vzďaľuje od svojho hniezdaJeho potravu tvoria vtáky a cicavce. Vyskytli sa aj prípady, kedy zaútočil, či dokonca zabil a zožral človeka.Samica kladie 30 - 50 vajec do dutín stromov alebo dier v zemi a potom ich opatruje. Málokedy sa od svojej znášky vzďaľuje. Inkubačná doba môže byť až 90 dní, po ktorej sa z vajec liahnu mladé jedince, dlhé až 70 cm.Je často lovený pre svoju kožuChov pytóna mriežkovaného si vyžaduje veľké terárium s vodnou nádržou v ktorej sa denne vymieňa voda. Denná teplota v teráriu by sa mala pohybovať v rozmedzí 25 – 32 °C, odporúčaná nočná teplota medzi 21 – 26 °C.